Irene Papas og Vangelis

Vangelis har også spilt (og også komponert litt av) musikken på album med den greske skuespillerinnen Irene Papas. Han har arrangert greske og bysantiske folketoner, og også komponert noe musikk selv her, og Irene Papas synger.


Odes (1979)

8 spor - 51:26 (*****-)

Dette er stort sett kraftig musikk, med en spesiell rytme, hvis det er noen rytme i det hele tatt. Ganske fint, og det er preget av østlig folkemusikk, som albumet Earth. Fengende rytmer av og til. To av sporene har Vangelis komponert selv, og de glir godt inn i resten av plata.

Andre aktører enn Irene & Vangelis:
Ioa Paraschou, Sotiris Zalidis, Stathis Zalidis, Kyriacos Kajourakis, Vasilis Kapetaniannis (bakgrunnsvokal)


Rapsodies (1986)

7 spor - 45:57 (*****-)

Her finner vi bl.a. sanger som det er tradisjon å synge rundt påske i Hellas. På det siste sporet blir Salomos høysang opplest, og jeg tviler på at noen kan lese den på noen bedre måte enn den blir gjort her. Plata inneholder som sagt tradisjonelle greske komposisjoner, men det er også et spor som Vangelis har komponert ("Rapsodies"). Dessuten er det en lang instrumental avslutning på "Christos Anesti" som han sannsynligvis har komponert selv. Selve "Christos Anesti" (betyr "Jesus er oppstanden") er en av påskesangene i Hellas, der påsken forøvrig er den viktigste høytida på året.

Vangelis startside Mortens hovedside Mail: mstensho@powertech.no