Vangelis

Vangelis er en artist som de fleste sikkert har hørt om, men kanskje ikke hørt så mye musikk fra. Soundtracket til 1492 - Conquest Of Paradise solgte jo svært så godt sommeren og høsten 1995, og dermed nådde nok den musikken de flestes ører, men Vangelis har komponert så mye mer enn dette, som de færreste har hørt, særlig fordi denne musikken ikke har blitt markedsført, d.v.s. det har heller ikke blitt gjort noen forsøk fra plateselskapene eller Vangelis selv på å markedsføre dem. Vangelis lager nemlig ikke musikk for å tjene penger, selv om han nå har tjent en respektabel sum med penger. Han sier at han ville ha lagd musikk uansett; det er en nødvendig del av livet hans.

Evangelos Odyssey Papathanassiou (som han egentlig heter) ble født 29. mars 1943 i Hellas, og oppvokst i Athen. Han begynte å komponere allerede som 4-åring. Foreldrene hadde et piano i huset, og dette satt han mye med. Ellers spilte han på det han måtte finne, og til å begynne med gikk det særlig i lokk og kjeler fra kjøkkenet. Han gjorde en offentlig fremføring av komposisjonene sine for første gang da han var 6 år.

Foreldrene hans ville at han skulle lære seg musikk med en profesjonell lærer, men Vangelis ville ikke følge instrukser. Han mente at dette var å låne kunnskap, mens det han syntes var viktigst, var å utvikle egne erfaringer. Han kan faktisk ikke noter til dags dato, for måten han lager musikk på, krever ingen notekunnskaper. Han sier at han setter seg ned og improviserer på keyboardet, og dermed er den nye sangen både komponert, arrangert og innspilt. Da er han ferdig! Det er vel kanskje ikke så rart at mange kaller ham et musikalsk geni?

I de tidlige 60-årene dannet han og noen andre gruppen Formynx. Denne gruppen hadde flere slagere i Hellas, og det var egentlig Formynx som bragte pop og rock til landet. Under de politiske omveltningene i Hellas i 1968, flyttet han til Paris. Der var han med på å danne gruppen Aphrodites Child. De ga ut noen hits ("Rain And Tears", "It's Five O'clock", "Spring, Summer, Winter And Fall") før de ble oppløst etter albumet "666" (som var inspirert av Johannes' Åpenbaring) i 1971. Så begynte hans solo-karriere, og i 1974 hadde han tjent nok penger til å bygge et studio (eller laboratorium, som han selv kalte det). Nemo Studios kalte han det, og det ligger i London, ikke langt unna West End. Det første albumet innspilt der, ble Heaven And Hell. Her holdt han på i drøye 10 år. Det siste albumet fra Nemo, er så vidt jeg vet Rapsodies med Irene Papas (fra 1986). Tida i Nemo regnes av de fleste som Vangelis' gullperiode. Etter 1986 har han reist en del rundt, både i USA og i Europa. Til sammen har han gitt ut over 20 soloalbum og også noen samarbeidsalbum med Jon Anderson fra YES og den greske skuespillerinnen Irene Papas.

Vangelis spiller nå for tiden stort sett bare keyboard og synthesizere. Men særlig før i tiden spilte han også en del akkustiske instrumenter, som f.eks. piano, orgel, trommer og fløyte. På mange av albumene sine har han også med seg andre folk som spiller ett eller annet akkustisk instrument, eller som synger. Men teknikken har altså til slutt gitt ham muligheter, slik at han nå kan få til det han vil nesten utelukkende med synthesizere. Som nevnt prøver Vangelis å lage musikk mest mulig spontant, d.v.s. komponere, arrangere, fremføre og spille inn samtidig. Dette er en av grunnene til at han foretrekker synthesizere, han kan jo ikke spille alle de akkustiske instrumentene i et helt orkester samtidig. :) Han mener at elektroniske instrumenter ikke er noen erstatning for akkustiske instrumenter, men heller et alternativ eller tillegg, og han ser for seg fremtidige orkestere der synthesizeren er med. Eksakt hvordan han komponerer musikken sin, er det vel få som vet, men jeg vil sitere Vangelis:
"Jeg fungerer som en kanal som musikk kommer igjennom fra et kaos av støy".

Jeg har etterhvert skaffet meg en nesten komplett samling av det Vangelis har gitt ut, bortsett fra noen saker som er svært vanskelig å få tak i. På disse sidene skal jeg gi en kort beskrivelse av hvert album, som jeg prøver å gjøre nokså objektiv (hvis det er mulig når det gjelder Vangelis), men likevel tillater jeg meg å komme med egne meninger av og til, men jeg prøver å unngå å skrive "Dette er et bra album" o.s.v., siden jeg faktisk synes alle hans album er bra.
Jeg bør også nevne at det kan ta tid før man kan begynne å like mye av det Vangelis har laget. Fordi om Vangelis skriver utrolig variert musikk, har han ofte en karakteristisk lyd, som jeg tror folk må høre en stund på før man vende seg til stilen.
Ved å klikke på overskriften for hvert album, altså albumnavnet, vil du linkes rett til det bestemte albumet på Vangelis-sida i Østerrike. Der vil du få opplysninger om div. utgivelser av plata, navnet på alle sporene, bildet av coverets forside + at du kan laste ned en liten lydbit fra hvert av sporene.
På noen av albumene finnes det også en link til sangtekst-sida til Henk Engelen.
Vangelis startside Mortens hovedside Mail: mstensho@powertech.no